Arap Kızı Elmalı Baton Kek
Yemek bloğu yazmaya karar verdiğimde (son birkaç senemde
yani) tek bir şeyden kesinlikle emindim. O da ilk tarifimin kesinlikle Cenk
Sönmezsoy'a ait olacağıydı. Genel olarak yemek işine hep düşkün olsam da beni
pastacılık için heveslendiren ilk kişi Cafe Fernando sayfasının sahibi ve o
muhteşem kitabın yazarı Cenk Sönmezsoy olmuştu. Tarifleri anlatırken kullandığı
dil ve ayrıntılı anlatımı bende hayranlık uyandırmış ve hemen hemen her tarifi
uygulamak için içimde sonsuz bir istek uyandırmıştı.
Arap kızı elması mayhoş ve zor bulunan bir elma olup yılın
belli bir zamanı ulaşılabilir bir elmadır. Aylarca pazar pazar gezip sonunda
bulduğumda aldığım elmaları tabi ki aldıktan bir ay kadar sonra kullanma
şansına eriştim. Erteleme huyum ve bunu minimum zararla atlatmamı sağlayan
sevgili buzdolabım sayesinde birkaç fire vererek elmaları kurtardım ve kitapta
verilen tarifin yarı ölçü kullanılması ile güzel bir kek yapmayı başardım.
Yumuşacık, lezzetli ve harika bir kek elde ettim.
Öncelikle elimde sağlam kalan 5 elmayı güzelce soydum
çekirdek zıvırlarını çıkardım (çerçöpten temizlenmiş elmanın gramajı tam 750 gramdı)
ve yaklaşık iki cm boyutlarında küp küp kestim. Elmaları üst üste gelmeyecek
şekilde yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizdim. Önceden 180 derece
ısıtılmış fırının altüst ayarında yaklaşık 1 saat (yanmasın diye arada bir kez
karıştırdım) pişirdim. Sonra fırının ayarını 150 dereceye düşürdüm. Yağlı kâğıttan
dikkatlice sıyırdığımız yumuşamış elmaları blender yardımıyla ( ya da çatalla
ezerek) iyice püre haline getirdim ve kenara ayırdığım tepsiye bire bir karış
olacak şekilde püreyi tekrar yaydım. Cenk Bey orijinal tarifinde yağlı kâğıt
kullanmadan tepsiye yayın demiş püreyi ama ben bu kısmını atlamış olacağım ki
tekrar yağlı kâğıtta pişirmeye devam ettim. Püre 150 derecede 1 saat daha
pişiyor. Arada çıkarıp karıştırırsanız üzeri kabuk bağlamaz. Tabi ben bunu da
unuttum.
Fırından çıkan elma püresi 750 gramdan 220 grama düştü. Koyu
renkli bir bulamaca dönüştü. Orijinal tarife göre yarım ölçü yaptığım için 195
gramını ayırdım ve oda ısısında soğumaya bıraktım.
Kek karışımını hazırlamadan önce fırınımızı tekrar 180
dereceye getiriyoruz. Ben 30 cm'lik baton bir kek kalıbı kullandım. Kalıbı önce
yağladım sonra da içine un serpip her yerini unladıktan sonra fazla unu kalıptan
atmak için kalıba hafifçe kenarlardan pıt pıt vurdum.
Geniş bir kaba un, kabartma tozu,karbonat ve tuzu eledim. Stand mikserinin
çırpma ucuyla oda ısısındaki tereyağını 2-3 dakika orta hızda çırptım. Sonra şeker
ve baharatları ekledim 3-4 dakika daha çırpmaya devam ettim. Yumurtaların her
birini tek tek katıp birer dakika da onlarla çırpma işlemine devam ettim. Bu sırada
dikkat edin çünkü kâsenin altına şeker çökebiliyor, bir spatula yardımıyla alttan
ve yandan karışımı sıyırarak homojen bir kıvam elde etmeye çalışın. Son olarak
unlu karışımı ekleyeceğiniz zaman mikserin en düşük hızını kullanın, kabartma
tozu eklendikten sonra çok fazla çırpmamak gerekiyor çünkü. Unlar gözle
görülmeyecek kadar bir dakika süre çırpmaya devam edin. Evet, koyuca bir kıvam
oluyor ama kekte bıraktığı etki inanılmaz.
Keki kalıba döküp üzerini düzledikten sonra bekletmeden
fırına aktarıyoruz. Orta katta pişirdim ben, yarım ölçü yaptığım için 43
dakikada pişmişti. Fırından keki alıp kalıbın içinde 10 dakika daha beklettim. Sonra
da ters çevirince pat diye düştü ☺Kalıba yapışmayan kek ❤ ben
Kekin üzerine pudra şekeri ve tarçınlı karışımı süzgeç
yardımıyla dökebilir ya da farklı şekillerde süsleyebilirsiniz. Video olmayacağı
için size doku testi yapamayacağım ama şimdiye kadar yaptığım en yumuşak kek
oldu. Arap kızı elma gördüğünüz ilk yerde hafif vakit alan ama sonucu muhteşem
olan bu keki lütfen deneyin.
Malzemeler:
Elma ezmesi:
4-5 adet Arap kızı elma ( çekirdeksiz, kabuksuz 750 g )Kek:
140 g un4 g kabartma tozu
2 g karbonat
1 g tuz
100 g tereyağı
150 g toz şeker
2 g toz tarçın
1 g toz yenibahar
2 adet büyük boy yumurta
195 g elma ezmesi
Servis:
5 g pudra şekeri1 g toz tarçın
Not: Malzemelerin oda ısısında olması kekin kabarması için çok önemlidir.
Tarifin orijinali ve mükemmel anlatımı için :
http://cafefernando.com/turkce/elmali-kek-tarifi/
Mukemmel
YanıtlaSil